Франция, Великобритания и Германия предупредиха Русия, че исканията й за гарантиране

...
Франция, Великобритания и Германия предупредиха Русия, че исканията й за гарантиране
Коментари Харесай

Франция, Великобритания и Германия притеснени, че Русия ще провали ядрената сделка с Иран

Франция, Великобритания и Германия предизвестиха Русия, че настояванията й за гарантиране на търговията с Иран рискуват пропадането на съвсем приключената нуклеарна договорка, съобщава " Ройтерс ".

Преговарящите доближиха до финалните стадии на договарянията за възобновяване на Съвместния изчерпателен проект за деяние (JCPOA), което анулира глобите против Иран в подмяна на ограничение на нуклеарната стратегия на страната, от дълго време обсъждана от Запада като прикритие за създаване на атомни бомби.

Миналата събота обаче съветският външен министър Сергей Лавров ненадейно изиска необятни гаранции, че съветската търговия с Иран няма да бъде наранена от глобите, наложени на Москва поради нейното навлизане в Украйна.

" Никой не би трябвало да се стреми да употребява договарянията за нуклеарната договорка, с цел да получи гаранции, които са обособени от нея, се показва в взаимно изказване Франция, Англия и Германия - по този начин наречените европейски страни E3 по съглашението от 2015 година

Това рискува да провали договорката, предизвестяват те. Според тях съглашението би трябвало да бъде подписано с най-голяма неотложност.

Вашингтон към този момент разгласи, че няма да се съгласи с настояванията на Русия.

Във Виена Иран и международните сили вършат опит да възобновят нуклеарното съглашение, което някогашният американски президент Доналд Тръмп напусна през 2018 година, налагайки тежки наказания на иранската стопанска система.

Целта на възобновените договаряния е САЩ да се върнат към нуклеарната договорка, подписана сред Иран и интернационалните медиатори през от 2015 година, а Техеран да започне отново да съблюдава уговорките си по него. Тръмп отдръпна Съединените щати от съглашението с аргумента, че Иран нарушава изискванията по него.

От април до момента Съединени американски щати и Иран организираха във Виена осем кръга непреки договаряния, насочени към обновяване на действието на пакта за анулация на глобите против Техеран, при което иранската страна би трябвало да съблюдава рестриктивните мерки върху нуклеарната й стратегия.

Докато от Държавния департамент на Съединени американски щати настояват, че договарянията навлизат във " финалната си част ", ирански чиновници показват, че част от настояванията им за унищожаване на глобите не са били взети под внимание при договарянията във Виена.

И двете страни споделят, че чакат дефинитивно политическо решение от другата страна за обновяване на нуклеарната договорка.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР